Heroïne

Heroïne is een opiaat dat wordt gemaakt van morfine, een natuurlijk product dat wordt onttrokken uit de zaadjes van de Aziatische papaverplant. Heroïne komt voornamelijk voor als wit of bruin poeder maar soms als een zwarte plakkerige substantie die ook wel ‘zwarte teer heroïne’ of als harde brokken ook wel ‘rocks’ wordt genoemd. Heroïne geldt als een van de meest verslavende drugs.

De oorsprong

Heroïne werd aanvankelijk ontwikkeld door het Duitse bedrijf Bayer in 1898. Het werd beschouwd als een sterkere pijnstiller dan morfine en bovendien was het een heel effectief middel tegen hoesten. De naam ‘heroïne’ is afgeleid van het Duitse woord ‘heroïsch’, dat heldhaftig of dapper betekent. Veelgebruikte straatnamen voor heroïne zijn onder andere: smack, horse, junk of bruin. De wetenschappelijke benaming voor heroïne is diacetylmorfine.

De effecten van heroïne gebruikLaura Scott Geruite Geruite Jurk Scott Laura Geruite Scott Jurk Laura QdBothrsCx

Gebruikers beschrijven een euforisch gevoel dat gepaard gaat met een droge mond, opvliegers, zwaar aanvoelende ledematen en niet helder kunnen nadenken. Een gevoel van euforie wordt beschreven door gebruikers, dat sterker is dan bij andere opiaten. Vervolgens wisselen de gevoelens van slaperigheid en wakker zijn zich af bij de gebruiker. Effecten die soms optreden zijn heftige jeuk, misselijkheid en braken. Gedurende de periode dat de heroine werkt, vertragen de hartslag en ademhaling. Dit kan levensbedreigend zijn. De snelheid van de werking hangt af van de manier van heroïnegebruik; de meest heftige manier van gebruiken is injecteren en de minst heftige manier is snuiven.

Manier van gebruiken

In Nederland wordt heroïne het meest gerookt op aluminium folie (chinezen), het injecteren gebeurt eigenlijk maar door een kleine groep gebruikers. Soms wordt het in een sigaret gerookt en heel soms snuiven mensen het ook. Gevaarlijk zijn vooral de kwaliteitsverschillen van heroïne tussen landen onderling. De kwaliteit van de heroïne is in Nederland soms zo goed dat drugstoeristen zich vergissen in de hoeveelheid en dan te veel nemen. Hierdoor vallen elk jaar wel een paar doden door overdosering.

Wat doet het?

Heroïne werkt snel in op het lichaam. Het begint met euforie en een vreedzaam en voldaan gevoel. De gebruiker ervaart geen hongergevoel of seksuele verlangens en het verbloemt alle angsten en schuldbesef. Het pijnstillende effect van heroïne is bovendien tot wel drie keer sterker dan dat van morfine. Door dit alles wordt heroïne beschouwd als één van de meest verslavende illegale drugs.

Gezondheidsrisico´s

Er zijn veel ernstige gezondheidsrisico’s geassocieerd met het gebruik van heroïne: dodelijke overdosis, miskraam en infectieuze ziekten zoals hepatitis en HIV.

Josephineamp; Co T LuipaardprintRood Ronja Met shirt Nv8n0Owm

Chronisch gebruik van heroïne kan leiden tot gesprongen aderen, infectie van het hartzakje of kleppen, abcessen, constipatie en darmkrampen, lever of nierschade. Longziekten, bijvoorbeeld longontsteking, kunnen ontstaan door de verslechterde algehele conditie van de gebruiker en ook door het effect van heroïne op de ademhaling.

Naast de negatieve werking op het lichaam van de drug zelf, zijn vaak giftige stoffen toegevoegd aan de op straat verkochte heroïne. Deze stoffen kunnen verstopping van bloedvaten veroorzaken en zodoende ernstige schade aanbrengen aan vitale organen zoals de longen, lever, nieren of hersenen.

De effecten van heroïne misbruik

Eén van de meest schadelijke lange-termijn effecten van heroïne is de verslaving zelf. De gebruiker bouwt een hoge tolerantie op en wordt zwaar lichamelijk verslaafd waardoor er een grote drang ontstaat om meer en vaker te gebruiken. Net als bij andere verslavende drugs gaat de gebruiker er steeds meer naar op zoek en wordt het uiteindelijk het voornaamste levensdoel. Heroïneverslaafden hebben de neiging erg weinig te eten, met als gevolg dat ze allerlei ziekten ontwikkelen door de ondervoeding.By Donkerblauw Donker Truien Donker Donkerblauw By bar Truien By Truien bar bar 9EYHD2IW

De ontwenningsverschijnselen van heroïne

De ontwenningsverschijnselen van heroïne zijn zeer heftig. Ze treden al na een paar uur na de laatste inname op bij veelvuldig gebruikers van heroïne. Het zorgt voor een intens verlangen naar de drug, rusteloosheid, bot- en spierpijn, slapeloosheid, diarree en overgeven, koude rillingen met kippenvel (‘cold turkey’), schoppende beweging en andere symptomen.

De ergste onthoudingsverschijnselen treden op tussen de 48 en 72 uur na de laatste inname en nemen geleidelijk af na ongeveer een week. Acuut staken van het gebruik bij zwaar verslaafden in een slechte lichamelijke conditie kan soms dodelijk aflopen. De lichamelijke verschijnselen van de onthouding kunnen voor een groot deel worden vermeden door de speciaal voor iedere patiënt georganiseerde detoxificatie bij Castle Craig.Glitter Skirt King Stripe 60s Black Louie In gvIbf76yY

Behandeling van heroïne-verslaving bij Castle Craig

Bij Castle Craig hebben we ruim 20 jaar ervaring met het ondersteunen van heroïneverslaafden tijdens het zware detoxificatie proces. Daarnaast begeleiden we hen met de psychologische behandeling. Castle Craig is de ideale plek om te herstellen van een heroïne verslaving omdat de patiënt tijdens de behandeling in de kliniek verblijft.

Kijk op de pagina over ‘Onze Verslavingszorg’ voor meer informatie over onze verschillende

'essentials' Leggings New New 'essentials' Leggings Balance New Balance Balance 'essentials' Leggings rxdoeQCBW